Yuuki

Tuesday, April 5, 2016
Posted by Koizumi Atsushi


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh,,

Fuhhhh3,, nampaknya blog ni sudah makin berhabuk,, dah lama tak tulis post baru,, hahaha ~^^

Alhamdulillah,, setelah tiga tahun berhempas pulas di Bumi Beranang yg ramai tak tahu dekat mana,, akhirnya berjaya jugak lah aku menjejakkan kaki di negara matahari terbit,, bumi Sakura,, or lebih dikenali sebagai JAPAN ! Terima kasih kepada mereka yang mendoakan. Family,, Sensei tachi,, batch JAD14,, insyaAllah jasa dan kenangan kita bersama takkan dilupakan. 

InsyaAllah aku akan menyambung lagi 2 tahun di Ritsumeikan University, Shiga Prefecture dalam bidang electrical and electronic engineering sebelum memperoleh segulung ijazah. Moga-moga perjalanan sepanjang dua tahun yang pastinya dipenuhi dengan cabaran dan dugaan akan dipermudahkan olehNya insyaAllah.

OK.

So what's for today post?

Seperti yang tertera di atas, post kali ini berkaitan dengan YUUKI "勇気". What is YUUKI? YUUKI ni perkataan jepun that means COURAGE or dalam bahasa melayu BERANI. 

So why courage as the first post in Japan? Kenapa x sushi? Kenapa bukan sakura? Hoho. Ok meh sini aku cerita sikit.

Basically, pelajar JAD yg pergi ke Jepun akan pergi ke universiti masing-masing selepas berorientasi di Hachioji. Program JAD ni sebenarnya twinning programme antara Malaysia dengan Jepun yang melibatkan sebanyak 22 universiti dan diberi biasiswa penuh oleh YPM so mohonlah JAD/MJHEP weyh.  (cheh tetibe promote JAD hahahaa)

So bila tiba di universiti masing2, ada yang rasa teruja, seronok, excited dan lain2. Tapi tidak kurang juga yang berasa cuak and anxious. Yelah. Dulu dgr psl ada orang tweet ”地獄が終わった!” (maksud: neraka dah habis!) bila habis final exam dekat JAD tuh,, pastu ada senpai yg dekat Jepun pon reply balik. ”地獄の2ステージへようこそ” (maksud : selamat datang ke neraka stage kedua),, memang cuak lah kan.

Tambahan pula,, sensei dah lain,, kawan2 yg selalu kita belajar sama-sama pun dah dekat universiti lain. Suasana pembelajaran dah berbeza. Dulu kalau ada benda tak faham aku tanya Wan. Skrg Wan pon dah dekat Rika Uni takkanlah nak pergi jauh2 kat tokyo semata-mata nak tanya soalan kut? Entah2 subjek yang diambil pon tak sama. So perasaan takut tu memang akan wujud secara natural. Boleh ke tak nak ambil subjek? Lepas dua tahun ni aku akan graduate ke? Cuaklah kalau tak lepas subject ni.

Pastinya semua statement dan soalan kt atas tu akan bermain di minda semua orang sekarang. Aku pun tak terkecuali. Kadang2 sampai mental breakdown. Walaupun tak mula kelas lagi.T^T

Jadi, takkan lah kita nak jadi takut je sepanjang masa? Time ni lah pentingnya YUUKI tu! So how to gain this yuuki?

Ok one of the method adalah dengan cara kita 

1) Mendekati diri kita dengan Allah Bukanlah nak cakap apa, tapi kita selalu je dengar yang Allah sentiasa berada dekat dengan kita. Cliche. Tapi kenapa kita still rasa susah dan rasa nak berputus asa bila berhadapan dengan cabaran? Yes walaupun Allah ada dekat dengan hambaNya,, tapi hamba yang perlu menyedari dan meyakini yang Allah berada dekat dengan kita. Dengan cara ini, sesusah mana pun cabaran yang bakal dihadapi,, insyaAllah Allah akan bantu kita sepanjang perjuangan kita.

2) Mentaliti  Ok ni kita berperang dengan dalaman kita. Set mentaliti ni penting. Kalau awal2 dah "Weyh macam susah je subjek ni,," macam mana kita nak expect untuk lepasi challenge tu? Time macam ni lah kita set mentaliti kita. "InsyaAllah subjek ni ok je,," Barulah rasa ada confidence and courage tu datang. Contoh kalau nak lalu satu bilik yang gelap gelita,, tp dalam minda dah cakap "eee takutnya mana tau ada hantu ke,," nak masuk ke tak dalam bilik tu rasa-rasanya? Mestilah tak! Melainkan lepastu korang set mind,, "Takde apa-apa lah kat sini.." Time ni barulah ada keberanian nak masuk bilik tu. So don't get beaten even though you haven't started anything.

3) You're not ALONE  Ni mungkin berada dalam mentaliti part. Tapi sebab nak bagi banyak point sikit tulis lah juga dalam point yang berasingan. So dah masuk universiti, dah ambil banyak subjek,, ada yang pointer yg ditransfer dari Malaysia tinggi,, ada yg rendah dan banyak jugak lah yang sederhana. So kalau ada korang yang terfikir macam cuak ke nak ambil subjek tu,, jangan risau,, orang lain pon cuak jugak,, senior pon pada awalnya cuak jugak nak ambil subjek2 ni,, nak belajar dengan sensei baru lagi,, tapi cuba tengok sekarang,, ada yang aku tengok senpai teragak agak baca kanji,, sekarang dah graduate dengan jayanya. Kalau diorang boleh,, takkan kita tak boleh? Apa bezanya diorang dengan kita? Manusia jugak dua2 nya so jangan lah risau bab2 ni. Gain courage and keep moving forward. 

Sesungguhnya dunia ini sebuah perlumbaan. Tapi bukanlah perlumbaan yang melibatkan kita dengan orang lain. Malahan dengan diri sendiri. Untuk kita improve diri,, hanya yang berani dan yakin sahaja akan menjadi lebih baik daripada diri mereka yang dahulu. Berusaha dan terus berusaha. Biar sampai syurga~^^

COURAGE is the discovery that you may not win,
and trying when you know you can lose.
-Thomas Krause-

Koizumi Atsushi
Kusatsu, Shiga, Japan
1007AM
05042016



INTRA PART 3 : AYAM GORENG

Monday, August 31, 2015
Posted by Koizumi Atsushi


Sungguh. Kerja menukar lampu, walaupun hanya menukar lampu, penatnya tidak terkata. Bukan satu lampu. Bukan dua lampu. Tapi satu bangunan. Ergh. Tetapi sebab minggu tu ditugaskan dengan bahagian voltan rendah zon 1 (UKM ada 2 zon) , so kenalah selenggara lampu dekat bangunan dalam zon 1 ni. Kena pulak Fakulti Sains dan Teknologi. Paling ketara bangunan Sains Geologi. 5 tingkat. T^T

Fuhh. Jam menunjukkan pukul 12. Waktu untuk rehat. Lepas settle punggah lampu2 lama dekat bilik LV (low voltage), apa lagi, balik ofis untuk ambil dompet, then terus pergi cafeteria (dalam 200 m). 

Penat daripada naik turun tangga tak hilang lagi, ditambah lagi dgn penat berjalan dr ofis ke cafeteria (sebab naik bukit) . Langkah demi langkah, aku berjaya juga sampai ke cafeteria. Fuhh.

Bila tiba tu, mata time tu tertumpu dekat satu je. 


AYAM GORENG


Aroma dia.

Keemasan dia.

Umphhh. 

Ok tutup cite ayam goreng. Lepas tu, amik pinggan, amik nasi. Amik sayur. Dan semestinya yang paling tidak dilupakan. Ayam goreng. 

Kemudian pergi lah dekat kaunter. 

'Pak cik , berapa rm ni?' 

'Haaa tu rm 4 je dik. Pandai adik pilih ayam tuh,, sedapppp.'

Tergelak sketika dgr 'pujian' yg diberikan pak cik tu.

Lepas bayar. Cari tempat duduk. Namun selepas tu, benda paling malang dalam hidup berlaku.

Ayam goreng yang diselaputi aroma dan rempah2 keemasan itu,,, 




TERJATUH




Berputih mata tgok ayam goreng yang diidamkan untuk menghilangkan segala lelah dan letih tukar lampu dekat bangunan sains geologi itu,,,






TERJATUH






Hati diulit beribu kekecewaan. Mengapa skrg? Mengapa aku? Mengapa bukan Naim Nasser yang kini berpraktikal di giatmara sepang? 

Dengan hati yang luluh kuciwa, aku pun kutip ayam tu sebab nak buang. (Geli lah nak makan balik kan).

Tiba2,,

'ADIK! Jgn kutip ayam tu! Ambil ayam lain! Dah kotor tu! Gi ambil lain.' Tegur seorang pak guard yg berada 2 meja sebelah aku. 

Tapi aku nak ambil ayam tu sebab nak buang. Tapi atasdasar menghormati orang tua, Aku pun tinggalkan ayam itu. Dengan perasaan yang sedih, Aku gi ambil ayam goreng yang baru. 

Time nak bayar, something unbelievable and unpredicted happened. 

Pak guard yg tegur aku tadi dtg kat kaunter. Dia tny pak cik tu. 

Pak Guard: 'Tadi teh ais dengan nasi goreng berapa?' 

Pak cik : 'Nasi goreng sedap ngn teh ais tu rm 4.50 je bang.'

Pak guard :'Haa lupa. Tadi budak ni ayam dia jatuh. Ayam tu berapa pulak?'

Aku pun cakap dekat pak cik tu. 

Aku : 'Ehh pak cik takpelah,, saya jatuhkan saya bayar lah.' 

Pak guard: 'Takpe2 dik, biar pak cik bayar.' 

Ketika itu, Aku speechless. 

Pak cik dekat kaunter tetibe bersuara.


Pak cik: 'MashaAllah ayam dia jatuh ke? Hmm tak pe lah pakcik halalkan je lah.' 


Bertambah speechless aku. Dah speechless bertambah speechless.

Dinaungi oleh 2 pasang pemilik sayap kebaikan. Aku terharu sangat2. Semuanya berlaku sekelip mata. Begitu pantas. Pak cik cafeteria yang baru aku kenal beberapa hari. Dan pak guard yang baru aku kenal beberapa saat lepas. Aku pun mengangguk. Sambil mengucapkan terima kasih. Dan terus makan. End of story. 

Ibrah daripada cerita ni : Sungguh, tidak akan ada batasan untuk membuat kebaikan. Masa, pangkat, bangsa, kasta, mahupun agama. Semua orang boleh sebarkan kebaikan. Kerana kebaikan itu fitrah kita sebagai seorang manusia. Macam kisah tadi. Tak pernah kenal pun. Tapi sudi untuk bayarkan atas kesilapan yang dilakukan orang lain. Kalau ada batasan untuk melakukan kebaikan, ketahuilah bahawa batasan itu tidak lain dan tidak bukan direka oleh manusia itu sendiri. Akhir kata, ayuh! Kita lebarkan sayap kebaikan! Bukan aku. Bukan kau. Tapi kita semua! Semoga dengannya, kita dapat terbang menyebarkan kebaikan kepada seluruh dunia. Biar sampai syurga! 


Koizumi Atsushi
19082015
UKM

INTRA PART 2 : GELAS KOSONG

Wednesday, August 19, 2015
Posted by Koizumi Atsushi


First day intra, selepas melaporkan diri dekat Puan Ainun selaku Penolong Jurutera dekat bahagian Unit Elektrik, kami (saya, wan dan sorg lagi) diminta untuk berjumpa dengan Ketua Jurutera di bahagian yang sama. Encik Zulfadly namanya. 

Dalam 15 minit gak rr tunggu dekat ruang menunggu sebab encik tu tak sampai lagi. Sarapan mungkin. Tak pun traffic jam. Jalan kat Bangi ni memang. Ehh ke situ pulak. 

Lepas menunggu, barulah dia sampai. 

"Haa budak LI (latihan industri) dah boleh masuk sekarang." 

Ujar Puan Ainun kpd kami. 

Kami pun masuk. Duduk dekat 3 kerusi yang terletak di hadapan mejanya. 

So biasalah, kalau first time jumpa. Tanya nama siapa, asal mana, sekolah mana, spm berapa, kolej dekat mana, datang naik apa, dan soalan paling common, BOLEH CAKAP JEPUN TAK?? (Dalam hati time tu,, rasa nak cakap je,, BOLEH JE PAKCIKKK,, JEPUNNNNN) Ok loyar buruk lak.

Ok lepas tu encik tu mula lah berbicara. First pasal perihal elaun. Ok utk kami ni elaun takde. Sebab elaun hanya diberi kepada 40 orang terawal yang buat praktikal dekat UKM ni. So sebab kami ni dah last-last, memang tak dapat lah.

Second, sebab kami ni tak dapat gaji, dia janji lah yang abang2 engineer akan ajar kita betul2 lah pasal elektrik ni. (Unit elektrik je lah unit mekanikal tak tau pape). Due to that, encik tu suruh kami jadi gelas yang kosong. Ok disini ceritanya bermula. Mengapa gelas yang kosong kan? Mungkin ada yang faham. Mungkin ada yang tak faham dan tidak kurang juga yang buat2 tak faham. Haha. 

First and foremost,

Kenapa gelas yang kosong? 

Ok, menurut apa yang saya faham, ilmu ini diibaratkan seperti air. So fungsi gelas itu adalah untuk menakung air bukan? Jadi bila apabila air itu dituangkan dalam gelas yang kosong, macam ilmu yang dituangkan kepada diri kita lah senang cerita. It is called the PROCESS OF LEARNING. 

Tapi nak bagi satu persoalan. 

Kita dah belajar banyak2, tapi kenapa kita perlu jadi gelas yang kosong? Kenapa tak jadi gelas yang dah 1/4, 1/2, 5/8 terisi air? Kenapa nak kosong? Kalau kosong, sama je macam takde ilmu. Ehh ye ke? 

Ok based on my experience lah, (cewahh english) pernah lah saya dengar, antara benda yang boleh menjadikan seseorang itu sombong, tidak lain dan tidak bukan ILMU itu sendiri. 

Dan sombong itu pula menjadikan seseorang itu EGO. 

Pernah tak ada dalam situasi hidup pembaca sekalian, di mana kalian terdengar, tercakap atau terbaca ayat ni: 

"Eleh setakat benda ni aku dah tahu." 

"Owh bab yang ni tak penting lah, yang penting tahu basic." 

Mungkin bagi sesetengah orang, ayat di atas ni macam ayat2 biasa yang diucapkan dalam kehidupan seharian. Orang kata, ayat yang memang perlu diperkatakan. Haaa. Yes. Mungkin benar.

Tapi sedar tak apa yang terjadi selepas kita ungkapkan ayat2 ni? 

Jawapannya mudah. 

Kita akan ambil mudah terhadap ilmu yang diberi.

Yelah kan. Dah tahu. Buat apa nak dengar lagi. Baik tidur. 

Dah faham basic. Buat apa nak fahamkan yang complex. Baik tengok yu gi oh. (Hehe) 

Seolah-olah, menjadikan ilmu yang dituangkan kepada kita itu sia2 belaka. Sama macam air. Bila dituangkan dalam gelas yang penuh, mestilah tumpah. Kita mana tahu. Air yang akan dituangkan itu lagi sedap daripada air yang dah sedia ada di dalam gelas. Ilmu yang ingin dipelajari, lebih elok daripada ilmu yang ada dalam diri. Tidak ada sesiapa yang tahu. 

Jadi, berbalik kepada gelas yang kosong tadi. Gelas yang kosong tidak semestinya tidak ada ilmu. Cuma kita yang kena pandai manage gelas itu sendiri. Sama ada nak guna gelas yang ada air ataupun guna gelas baru yang kosong. 

Perkara yang sepatutnya terjadi, apabila kita menyantuni ilmu pengetahuan, kita akan menjadi lebih tunduk. Tunduk bukan bongkok. Tunduk itu rendah diri. Makin banyak benda yang kita tahu, makin banyak pula benda yang kita tidak tahu. It's like a tree branch. 

Kesimpulannya, sesungguhnya menuntut ilmu ini tiada penghujungnya. Adakah kita ingin menjadi sombong atau merendah diri apabila menuntut ilmu itu terpulang kepada diri kita. Jadilah gelas yang kosong. Tuntutlah ilmu sebanyak-banyaknya. Semoga dengan ilmu yang dimiliki, ia akan menjadikan diri kita lebih baik setiap masa. 

Berusaha dan terus berusaha. Biar sampai syurga.


Koizumi Atsushi 
10082015
UKM





P/s : jangan tanya kenapa guna gelas. Tak guna baldi ke tempayan ke pasu ke. Jangan tau. Haha

INTRA PART 1 : PROJEK AL-KAHFI

Monday, August 10, 2015
Posted by Koizumi Atsushi


Assalamualaikum w.b.t, setelah berbulan tidak berbicara, akhirnya kita bertemu semula. Disebabkan ketiadaan study week untuk final exam kali ini, blogging terpaksa diberhentikan buat sementara. Alhamdulillah, keputusan final exam kali ini bolehlah dikira membanggakan. Kot. Tak perlu tahulah. hahaha. Seperti yang telah dimaklumkan kepada pelajar jad pada awal tahun, selepas sem ini akan diadakan INDUSTRIAL TRAINING (INTRA) selama dua bulan di syarikat-syarikat industri.

Hasil daripada usaha2 para sensei yang berusaha mencarikan kami tempat untuk menjalani intra ni, saya ditempatkan di Jabatan Pembangunan dan Penyelenggaraan, Universiti Kebangsaan Malaysia bersama sahabat karib saya iaitu Wan Hafizan yang sgt geliga otaknya. Hehe. (Sori Wan)

So, ingatkan sibuk memanjang mcm kelas kat jad, rupanya, takdelah sibuk mana. Bila waktu2 mcm ni, mulalah tekan butang mobile data. Melayari fb, twitter, tgok keadaan kawan2 dkt tmpt intra lain melalui whatsapp. Ada yang sibuk, ada yang sibuk biasa2, dan ada yg tgok movie dan main coc sepanjang masa (ini memang free sgt)

Tiba-tiba, munculnya sebuah idea.

Kan bagus kalau kita guna waktu2 mcm ni utk hafal quran?

Selalunya orang akan ckp, utk hafal quran, kita kena ada niat. Kena ada azam dan tekad utk hafal quran.

Yes, elemen2 tu mmg wajib. Tapi, apabila kita dah talk the talk, bnd yang paling penting untuk kita lakukan seterusnya adalah walk the walk!

Bagaimana pula utk walk the walk?

Mungkin dekat sini, ramai yang pernah dengar ayat ni.

'A thousand mile journey, starts with a single step.'

So, pada pndgn saya, apa kata kita jadikan 2 bulan di intra ini sebagai 'first step' kita untuk memulakan misi kita dalam menjadi seorang Huffaz Teknokrat?

Di sinilah munculnya idea untuk membuat projek seperti yang tertulis pada tajuk entri kali ini iaitu PROJEK AL-KAHFI. (Dengan menjadikan surah kahfi sebagai target untuk dihafal.)
Selepas itu, saya mula membuat kira2.


Tempoh intra : 2 bulan

Tempoh spesifik : 1 ogos - 25 sept

Total hari : 56 hari

Total ayat dlm surah al kahfi : 110 ayat

Kadar pnghafalan : 2 ayat/sehari

Jangkaan tempoh tamat hafalan : 55 hari


Ok. Berdasarkan pengiraan di atas, kita dapat lihat, dalam masa 55 hari, kita dah boleh hafal surah al-kahfi! Tak benyak pon kan? Dengan bermodalkan 2 ayat sehari je pon.

Selepas menghafal, adalah penting untuk kita bagi lekat ayat hafazan tu. Masa dekat DQ dulu ada orang cakap.

“Ayat Al-Quran ni macam unta yang ganas. Kena tambat betul-betul supaya 
ia tidak boleh lepaskan diri.”

So, cara yang sesuai untuk bagi melekat ayat al-quran adalah I’adah ataupun mengulang. Sama macam lagu. Bila kita dengar berulang kali, pasti kita akan liriknya jua bukan? So, bagi saya nak buat kaedah ni simple. Record ayat yang ingin dihafal, loop banyak kali. Kalau tak nak dengar suara sendiri pon, cuba dengar recitations daripada Mishary Al-Afasy ke, Saad Al-Ghamidi ke. Secara tidak langsung, kita juga akan betulkan bacaan dan tajwid kita. Selepas itu, jadikan ayat hafazan sebagai bacaan dalam solat juga merupakan cara yang efektif untuk bagi lekat ayat Al-Quran tu. Orang kata cara ini macam kita I’adah direct dengan Allah. Kalau dapat baca ayat hafalan tu macam baca surah al-fatihah, dah kira mantaplah hafalan tu. InsyaAllah.

Kesimpulannya, paling penting adalah niat. Tanpa niat, segala amal yang kita lakukan, segala ayat yang dihafal akan menjadi sia-sia. Tajdid niat balik. Sebab apa kita hafal.

Jadi kepada sahabat2 skalian, gunalah masa yang diberikan dgn baik (especially waktu intra ni untuk budak2 jad). Pilih satu surah. Then cuba hafal. Awal2 mmg rasa nak berhenti, penat, sakit otak. Tapi yakinlah, makin byk dihafal, makin sng nak hafal! Bila dah settle hafalan tuh, rasa puas gila dan motivate kita utk hafal surah seterusnya. Tidak percaya, cubalah! Takkan rugi punya! Ayuh, kita berusaha dan terus berusaha. Biar sampai syurga !


P/s : sekarang nak hafal ayat 21 dan 22. Agak panjang. Doakan saya kawan2! Ganbarou! ~^^



V = IR

Sunday, May 17, 2015
Posted by Koizumi Atsushi
Voltage (V) : Keupayaan yang diperlukan untuk menggerakkan satu cas electron dari satu point ke satu point yang lain.

Current (I) : Arus cas elektrik

Resistance (R) : Mengehadkan arus elektrik yang mengalir

V = IR

**********************************

Formula ini merupakan asas (asas segala asas mungkin) bagi sesiapa yang mengambil bidang engineering khususnya electrical dan electronic. Formula ini dikenali sebagai Hukum Ohm.

Ok, para pembaca pasti terfikir, apa yang menarik pasal tajuk kali ni kan?

Jadi sebelum kita pergi lebih jauh, ayuh kita fahamkan dulu apakah Hukum Ohm ini.

Menurut sumber yang disukai ramai iaitu Encik Wiki, Hukum Ohm menyatakan bahawa,

"Arus elektrik (I) yang mengalir melalui sesuatu pengalir antara dua titik yang lain adalah berkadar terus dengan beza keupayaan (V) antara kedua-dua titik, serta berkadar songsang dengan rintangan (R) antara kedua-dua titik."

So, sekarang pembaca dah tahu tentang maksud Hukum Ohm ini, dan mungkin ada yang masih blurr pasal hukum ini, takpe2. Kita move slow and steady. Penulis akan jelaskan dengan lebih terperinci tentang Hukum Ohm ini.

Basically, Hukum Ohm ini terbahagi kepada dua point.

First, point "Arus elektrik (I) yang mengalir melalui sesuatu pengalir antara dua titik yang lain adalah berkadar terus dengan beza keupayaan (V) antara kedua-dua titik" or in english, "current is directly proportional with voltage". Ok point ni rasanya mudah untuk difahami oleh para pembaca bahawa semakin tinggi nilai voltage, semakin tinggi nilai current dan vice versa.



Point kedua, "Arus elektrik yang mengalir adalah berkadar songsang dengan rintangan antara kedua-dua titik." or in English, "Current is indirectly proportional with Resistance between two points." Rasanya kalau rujuk graph mungkin lebih mudah untuk difahami oleh para pembaca. Namun senang cerita, berlainan dengan hubungan antara current dengan voltage, semakin tinggi nilai current yang mengalir, semakin rendah nilai resistance. Semakin rendah nilai current, semakin tinggi nilai resistance. (seperti graf di bawah)



Ok sekarang nak bertanya semula kepada para pembaca, kenapa penulis menjadikan Hukum Ohm ini sebagai entri untuk tajuk kali ini?

Sebenarnya, tujuan penulis menjadikan Hukum Ohm ini sebagai topik adalah kerana, selain daripada digunakan untuk menentukan nilai voltage, current dan resistance di dalam litar elektrik, sedar atau tidak berdasarkan kedua-dua point yang dijelaskan sebentar tadi, ia sangat berkait rapat dalam kehidupan kita sebagai manusia! Ya! Berkait rapat dengan kita!

Haa, berkait rapat itu dari segi apa pula?

Kita kembali kepada point pertama tadi, tapi kita tukar sikit. Kali ini, voltage itu sebagai 'VISI' dan current (I) itu sebagai 'ISTIQAMAH'. Lantas menjadikan hypothesis kali ini,

'semakin tinggi VISI yang ingin dicapai, semakin tinggi ISTIQAMAH yang perlu diberikan'.

Sounds legit? Hypothesis accepted? YES ! Individu yang mempunyai matlamat yang tinggi akan berusaha bukan sekali, bukan dua kali, malah berusaha secara beterusan untuk mencapainya!

Proof? Kita bagi analogi.


Analogi 1:

Individu yang ingin menjadi seorang professional dalam sukan bola sepak, dia tidak menghadiri klinik bola sepak sahaja dan poooof, terus jadi pro. Bukan. It takes years of training and hard work to achieve that level. Adakah para pembaca menyangka bahawa individu yang telah mencapai matlamatnya itu hanya duduk diam goyang kaki sahaja? Even CR yang dah menang ballon d'or tu pun masih training sampai sekarang.


Analogi 2:

Untuk mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan, adakah kita perlu berusaha secara ala kadar sahaja? Untuk orang yang nak markah 'cukup-cukup makan' sahaja, mungkin boleh. Tetapi bagi mereka yang ingin cemerlang, ia terlalu jauh daripada mencukupi. Usaha biarlah sedikit tetapi berterusan (kenapa sedikit ini akan dibincangkan dalam entri akan datang). Berterusan is the key. Berterusan itulah yang penting. TRUMP CARD! Dan berterusan inilah yang kita kenal sebagai ISTIQAMAH.


Analogi 3:

Ok analogi ini paling best. Daripada tidak kurus nak jadi kurus. Dulu penulis takdelah kurus sangat and takdelah gemuk sangat. Tapi ada satu hari tu try lah nak buat diet programme sendiri. Seminggu pertama, langsung tak makan nasi. Kira hebat lah kan. Masuk second week terus GIVE UP. Serious. Memang tidak dapat tinggalkan nasi. But, bila baca artikel oleh Pengasas JK1M Kevin Zahri, beliau menyatakan yang nasi itu perlu dalam diet seharian. Kerap tetapi sedikit. Caps lock ayat tadi. KERAP TAPI SEDIKIT. Sama kan konsepnya macam istiqamah? Biar sedikit tetapi berterusan.

Diharapkan dengan penjelasan ini, para pembaca dapat nampak apa yang penulis cuba maksudkan tentang perkaitan antara hukum ohm dengan kehidupan kita sebagai seorang manusia. Kalau masih tidak nampak tidak mengapa. Kita move on pula kepada penjelasan point yang kedua.

**********************************

Untuk point kedua yang melibatkan hubungan antara current yang indirectly proportional dengan resistance, kita masih jadikan current (I) itu sebagai ISTIQAMAH dan resistance (R) itu pula dimelayukan menjadi RINTANGAN.


Jadi hypothesis yang baru adalah seperti di bawah :

"Semakin tinggi kita beristiqamah, semakin rendah rintangan kita untuk mencapai kejayaan."

Bunyi cam pelik. Macam tak legit. Hypothesis accepted or not?

Ayuh kita ber'eksperimen' !


Analogi 1: Ada dua pelajar iaitu pelajar A yang mengulang kaji semua mata pelajaran hanya seminggu sebelum exam dan pelajar B yang telah mengulang kaji semua mata pelajaran 4 bulan sebelum exam. Apabila kita assume yang IQ kedua-dua pelajar ini sama, kita dapat lihat bahawa RINTANGAN yang dihadapi oleh pelajar B untuk menjadi cemerlang adalah lebih rendah berbanding pelajar A.


Analogi 2: Di tempat penulis menghafal Al-Quran dulu, ada seorang bro ni memang penulis tabik. Sebab apa tabik? Sebab setiap hari dia akan hafal 3 ms secara constant. Kebiasaannya, ustaz mewajibkan kami untuk menghafal lebih kurang 5 ms sehari. Walaupun helaian yang kami hafal itu lebih 2 ms daripada bro tadi, tapi markah yang bro tu dapat dalam ujian syafawi (lisan) dan ujian tahriri (bertulis) jauh beza dengan yang hafal 5 ms. Ok sekarang cuba kita lihat siapa yang lebih beristiqamah. Mungkin ada dalam kalangan kalian yang cakap kedua-duanya beristiqamah. Yang hafal 3 ms dan 5 ms. Tapi kita teliti balik konsep istiqamah. BIAR SEDIKIT TETAPI BERTERUSAN. Kalau kita lihat dari segi kuantiti, memang yang 5 ms itu menang. Tapi dari segi kualiti? Sudah tentu bro tadi !


"It's the QUALITY what we wanted. Not the quantity." 

Prof Tariq Ramadhan


Kesimpulannya, mungkin ada dalam kalangan kalian yang berlainan pendapat dengan penulis. Tetapi tidak mengapa! Penulis tidak memaksa para pembaca untuk mengikut V= IR yang penulis anjurkan. Ini cara penulis untuk cuba mengasimilasikan engineering dan tarbiyah. Sesungguhnya islam itu luas dan meraikan perbezaan pendapat! So that we could have something to ponder, something we could think and also use our mind to be super creative! Bukan sekadar taqlid, hafal membabi buta tanpa dalil yang kukuh.

Sekian sahaja entri pada kali ini. Segala silap dan salah harap dimaafi. Segala teguran dan komen amatlah dialu-alukan demi membaiki diri yang penuh dengan kekhilafan. Sehingga bertemu di lain hari. Berusaha dan terus berusaha. Biar sampai syurga. ~(^.^~)



Koizumi Atsushi
04052015


PELUANG

Saturday, May 16, 2015
Posted by Trooper Berjubah
Telah Allah berikan,
Untuk kita hidup di dunia ini,
Peluang hanya sekali.

Tetapi,

Peluang yang diberikan,
Bukan sekadar peluang,
Untuk melayari sebuah bahtera kehidupan.

Malah,

Membaiki retakan amalan.
Menjernihkan lautan dosa.
Membina segunung pahala.
Itu juga peluang,
Yang dikurniakan Maha Kuasa.

Kadang kala,
Peluang yang Allah beri,
Tak pernah kita impi.

Kita sering meminta,
Kita sering bermimpi,
Peluang itu dan ini.

Tapi kita lupa,
Apa yang kita mimpi dan impi,
Bukanlah kenyataan yang kita hadapi pasti.

Peluang yang Allah beri,
Terbentang luas di depan mata.
Cuma manusia sering alpa lupa nan leka.
Adakah kita masih ingin berdusta?
Adakah kita masih ingin hidup dalam gelap gelita?
Adakah kita masih ingin mensia-siakan peluang yang ada?

Sungguh,
Peluang untuk hidup hanyalah sekali.
Gunalah peluang itu.
Gunalah kesempatan itu.
Untuk lihat dengan mata hati.
Peluang yang Allah beri.



Trooper Hijau Daun

16052015


AKU PULANG

Friday, May 8, 2015
Posted by Trooper Berjubah
Sungguh,
Perjalanan ini,
Mengambil masa yang begitu lama,
Berbulan.
Mungkin.
Bertahun.
Pun mungkin. 

Sungguh,
Perjalanan ini,
Bukan mudah.
Dibayar dengan pengorbanan,
Itu memang wajib.
Ditimpa dengan ujian, 
Itu sudah biasa.

Sungguh,
Perjalanan ini,
Akan membawa aku pulang.
Tetapi,
Pulang ke mana? 
Di manakah hala tuju aku? 
Ke mana akan aku pergi?

Sungguh,
Jalan pulang yang dituju,
Bukanlah dihiasi mawar yang harum baunya.
Bukanlah diisi emas dan permata.
Bukanlah dipenuhi gadis jelita dan jejaka yang kacak rupanya.
Itu hanya fatamorgana. 
Demi melekakan manusia,
Ke destinasi yang sepatutnya.

Sungguh, 
Sahabat,
Aku pinta,
Aku mohon,
Bimbinglah aku,
Aku ingin pulang.

Pulang,
Ke tempat penuh kedamaian.
Pulang,
Ke tempat dilimpahi rahmat.
Pulang,
Ke tempat yang diredhaiNya.

Sungguh,
Aku ingin, 
Kita semua pulang.
Pulang ke jalanNya. 
Kerana itulah,
Fitrah seorang pengembara.
Fitrah seorang pejuang.
Fitrah seorang pendosa.
Fitrah manusia, 
Yang ingin pulang.



Trooper Berjubah
Welcome to My Blog

僕は小泉です!

僕について (Self)

Student .//. 162cm .//. Biru .//. PemburuMardhatillah .//. JAD .//. 日本 .//.

フォローワ (Followers)

友人のブログ(Belog kawan2)

有名なポスト (Popular Post)

- Copyright © BiarSampaiSyurga -Robotic Notes- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -